Olin kerran hippileirillä, missä tarkkailin nälkäisiä, mutta ihania ihmisiä.
Mietin, että olisipa kiva, jos voisin perustaa jonkun kojun, mistä rakkaat
valo-olennot saisivat itujen ja raakapuuron sijaan vegaanisia burgereita ja
kaikkea muuta mässyruokaa, sillä shitpittien (paskamonttujen) kaivaminen ja
veden kantaminen on raskasta puuhaa. En kuitenkaan saanut tätä aikaiseksi,
sillä kaiken olisi pitänyt olla kuitenkin gluteenitonta, sokeritonta ja luomua,
enkä minä tiedä tuollaisesta ruokavaliosta mitään.
Ajatus jäi kuitenkin muhimaan mieleeni ja kun ravintolapäivä
kolkutteli ovella, päätin perustaa pihamaalle Ghettokeittiön. Silloin
ajattelin, että se olisi vain mukavaa ja rentoa puuhailua. Kyllä ihminen osaa
olla sitten joskus väärässä.
Ensimmäinen takaisku oli, kun uunimme meni rikki. Sen levyt
toimivat, mutta uuniosa ei. Jo siinä vaiheessa aloin epäilemään ravintolapäivän
järkevyyttä, sillä raakaruoka ei sovi mielestäni Ghettokeittiön teemaan. Olimme
jo muutenkin julkistaneet menumme, mihin kuului överi-hampurilaiset, Aarnion
toffee-donitsit ja piiras.
Onneksi pystyimme kuitenkin lämmittämään
tyttöystäväni uunia, joka sijaitsi kilometrin päässä. Testailin piirasta ja
sämpylöitä ja hän huolehti Aarnion toffee-donitseista. Teimme tuotekehittelyä
ja ajattelimme, että ehdimme hyvin valmistamaan kaiken ilman suurempia
ongelmia. Kuinka väärässä olimmekaan.
Valmistin edellisenä iltana ja yöllä seitanpihvejä. Koska
hampurilaisen nimi oli kotipojan tupla-överi-hampurilainen, siinä piti olla
kaksi pihviä. Niinpä minun piti valmistaa pihvejä niin paljon, että se sattui
jo rystysiini eikä se naurattanut yhtään. Kämppis näki tilanteen vähän enemmän
ulkopuolisena ja sanoi, etteivät pihvit riittäisi mihinkään. Niinpä tein niitä
siis vielä toisen satsin. Rip rystyset ja yöunet.
En ole koskaan ollut mikään leipuri ja hampurilaissämpylöistä tulikin sen mukaisia. Ne olivat sellaisia lama-ajan sämpylöitä, mutta kuitenkin vähän kovempia. Sellaisia korpun ja leivän välimuotoja. Niinpä kun ravintolapäivä koitti, pyöräilin kauppaan ostamaan sämpylöitä. Kai se on välillä hyvä antaa periksi ja mennä helpomman kautta. Onneksi teemamme oli ghetto, eikä ihmisillä ollut odotuksia, että he saisivat viiden tähden ruokaa.
Ensimmäiset vieraat saapuivat yhdeltä, koska olin laittanut ravintolapäivän sivuille väärän kellonajan. Yritin kyllä tarkistaa sitä, mutta edellisenä iltana ravintolapäivän sivut olivat alhaalla, enkä päässyt näkemään, mitä olin kirjoittanut sinne. Facebookissa tapahtuma sen sijaan alkoi kahdelta.
Tyttöystäväni valmisti hiki hatussa Aarnion toffee-donitseja
ja pyysi maistamaan yhtä noin yhden aikaan, sillä hän halusi niiden olevan
tuoreita. Otin puraisun ja donitsi oli varsin erilainen, mitä silloin kun
teimme tuotekehittelyä. Se oli sisältä pelkkää taikinaa. Alkoi iskeä pieni
paniikki, mutta jotenkin me saimme rauhoitettua tilanteen. Pyöräilin kauppaan
hakemaan lisää jauhoja ja soijamaitoa. Myyjä sanoi, että otsastani vuotaa verta
ja antoi minulle paperia. Olin ilmeisesti raapinut itseäni niin paljon stressin
takia.
Lopulta viritimme tulen ghettopönttöön ja kämppikseni toivat
soittimensa ja äänentoiston pihalle. Jotenkin maagisesti tilanne alkoi
rauhoittua ja kun ravintola viimein avautui, kaikki meni jotenkin omalla painollaan.
Yhtäkkiä tunnelma muuttui helvetin stressaavasta tosi leppoisaksi. Yksi syy
siihen oli tietysti ihanat asiakkaat, joilla ei tuntunut olevan kiire minnekään
aurinkoisena päivänä. Myös kajareista tuleva Erykah Badun musiikki ja oranssi
pöytäliina vaikuttivat siihen. Oranssi ja vihreä voi kyllä olla todella
miellyttävän funkkaava väriyhdistelmä.
Lopulta Aarnion toffee-donitsitkin valmistuivat ja saimme
siis tehtyä melkeinpä kaiken, mikä oli tarkoituskin. Varsinkin donitsit saivat
paljon kehuja asiakkailta, mikä ei ollut ihme. Hampurilaiset loppuivat todella
nopeasti noin parin tunnin aikana ja toisin kuin olin laskenut, kämppiksille ei
jäänytkään yhtään. Noin kuuden aikaan suljimme ravintolan ja minä pääsin
viimein riippumattoon lepäämään ja kuuntelemaan pihalla pihalla jatkuvaa
jamittelua. Kiitos kaikille auttajille, osallistujille ja muusikoille!
Lisätietoja ravintolapäivästä löydät täältä ja muualta:
https://www.facebook.com/notes/ravintolap%C3%A4iv%C3%A4/pop-up-ravintolan-avaaminen-on-suomessa-t%C3%A4ysin-luvallista-ja-laillista-milloin-t/1224970297522212/
https://www.facebook.com/notes/ravintolap%C3%A4iv%C3%A4/pop-up-ravintolan-avaaminen-on-suomessa-t%C3%A4ysin-luvallista-ja-laillista-milloin-t/1224970297522212/
Nii ja hampparit sai överisti kehuja!
VastaaPoista